Rijsttaart is een geliefd dessert in vele Belgische huishoudens, een ware klassieker die vaak met familie en vrienden wordt gedeeld. Deze heerlijke taart, met een rijke en zachte vulling, is perfect voor iedere gelegenheid. Hier volgt een gedetailleerd recept zodat je deze heerlijke rijsttaart zelf kunt maken.
Ingrediënten
Voor de vanillepudding
- 1 zakje vanillepudding
- 750 ml melk
- 75 gr suiker
Voor de rijstpap
- 750 ml melk
- 150 gr suiker
- 150 gr dessertrijst
Voor de bodem
- 250 gr bloem
- 30 gr suiker
- 10 gr zout
- 5 gr gedroogde gist
- 50 gr boter
- 1 ei
- 50 ml lauwwarme melk
Bereiding
Vulling
Vanillepudding
- Bereid de vanillepudding volgens de instructies op het zakje. Laat de pudding afkoelen met plastic folie erover om een velletje te voorkomen.
Rijstpap
- Breng de melk aan de kook in een grote pan.
- Voeg de dessertrijst en de suiker toe.
- Laat het geheel ongeveer 12 minuten doorkoken op een matig vuur, terwijl je af en toe roert om te voorkomen dat het aan de bodem van de pan blijft plakken.
- Laat de rijstpap vervolgens afkoelen.
Samenvoegen
- Meng de afgekoelde vanillepudding met de afgekoelde rijstpap.
- Voeg een rauw ei toe aan het mengsel en roer goed door totdat alles volledig is geïntegreerd.
Bodem
- Meng de bloem, suiker, zout en gedroogde gist in een grote kom.
- Voeg de boter, het ei en de lauwwarme melk toe aan de droge ingrediënten.
- Kneed het mengsel gedurende minstens 10 minuten tot een soepel en elastisch deeg. Je kunt dit met de hand doen of met behulp van een keukenmachine.
- Laat het deeg vervolgens 1 uur rijzen op een warme plaats, afgedekt met een vochtige doek of plastic folie.
Samenstellen en bakken
Deeg uitrollen
- Bestuif een werkvlak licht met bloem en rol het gerezen deeg uit met een deegroller. Zorg ervoor dat het deeg groot genoeg is om de gehele bakvorm te bedekken, inclusief de randen.
Bakvorm voorbereiden
- Vet de bakvorm in met een beetje olie om te voorkomen dat de taart blijft plakken.
- Leg het uitgerolde deeg voorzichtig in de bakvorm en druk het goed aan tegen de bodem en de randen.
Vulling toevoegen
- Giet de voorbereide vulling in de deegbodem en verdeel gelijkmatig.
Bakken
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Bak de rijsttaart gedurende ongeveer 45 minuten, of totdat de bovenkant goudbruin is en de vulling stevig aanvoelt.